Reteta turta dulce moale 

Ingrediente:

1 kg faina alba
3-4 lingurite de scortisoara macinata
1/2 lingurita de cuisoare macinate
1/2 lingurita de anason macinat
1/2 lingurita de nucsoara macinata
1/2 lingurita de ghimbir macinat
2 lingurite de pulbere de coaja de portocale (sau coaja de portocale razuita/esenta de portocale)
2 lingurite de bicarbonat de sodiu sau 1 plic de praf de copt
300 gr zahar pudra, 3 oua intregi, 250 gr de miere, 300 gr unt

Prepararea aluatului de turta dulce:

Topim mierea si untul cubulete in cuptorul cu microunde. Ar trebui sa dureze 1,5-2 minute. Dupa un minut, amestecam compozitia din 30 in 30 de secunde. Lasam sa se racoreasca in timp ce pregatim restul ingredientelor.
Amestecam faina cu condimentele si cu praful de copt intr-un bol incapator. 
In acest bol vom framanta aluatul.  Batem 2-3 minute ouale cu zaharul pentru omogenizare.
Facem o adancitura in mijlocul fainii, adaugam compozitia de oua, apoi pe cea de miere cu unt.
Amestecam totul cu o lingura de lemn, iar cand incepe sa se lege, framantam aluatul cu mana, tot in bol, pana cand se leaga. E nevoie doar de 20-30 de miscari de framantare. 
Despartim aluatul in doua si punem portiile in folie alimentara.
Facem acest lucru pentru ca vom lucra oricum cu portii mici atunci cand intindem aluatul. E mai usor de controlat grosimea foii. Aluatul se va odihni in frigider pana a doua zi. 
Daca va grabiti, lasati aluatul in frigider macar 2-3 ore.
Scoatem aluatul din frigider cu 1/2 ora inainte de a-l intinde. Presaram usor faina pe masa de lucru si framantam putin aluatul. Aluatul nu trebuie sa fie lipicios. Daca cumva, simtiti ca vi se lipeste de mana, mai presarati faina si framantati pana cand suprafata aluatului devine neteda si lucioasa. Intindeti aluatul pe masa presarata cu cat mai putina faina la grosimea de aproximativ 3-4 mm, apoi decupati diverse forme, dupa dorinta.

Coacerea turtei dulci

Preincalziti cuptorul la 175-180 gr.C (temperatura medie), cam cu o jumatate de ora inainte de coacerea efectiva a turtelor.
Tapetati o tava cu hartie de copt si asezati formele de turta dulce putin departate intre ele.
Lucrati cu doua-trei tavi deodata ca sa reusiti sa pregatiti cate o tava pana cand se coace cea din cuptor.Coaceti turtele intre 5 si 10 minute, pana cand incep sa devina usor aurii pe margini. Nu le uscati prea tare.Le lasati in tava pana cand se racoresc usor, apoi le transferati pe gratar sau pe tavi din lemn pana la racirea completa.Depozitati turta dulce in cutii inchise dupa ce se raceste complet. Se pastreaza proaspata pana la o luna.
Turta dulce poate fi decorata in mai multe moduri:
- natur, cu seminte de floarea soarelui, migdale intregi, fulgi de migdale, alune, nuci, susan, s.a.m.d.
In acest caz, asezati decoratiunile pe turtite inainte de coacere, apoi ungeti suprafata turtelor cu un galbenus de ou amestecat bine cu 1/2 lingurita de smantana. Vor capata un luciu foarte frumos.

- cu ciocolata: topiti ciocolata neagra si alba in boluri diferite, pe baie de aburi sau in cuptorul cu microunde. Asezati turtele strans unele langa altele, apoi faceti miscari de zigzag pe aceeasi directie deasupra lor cu 1/4 de lingura de ciocolata. Vor rezulta niste dungulite subtiri, in doua culori. Aceste turte vor fi delicioase si foarte frumoase cu putina indemanare. 

- cu suprafata colorata lucioasa: amestecati 4 linguri de apa cu 1/2 de lingura de gelatina granule si cu colorant alimentar. Lasati gelatina sa se odihneasca timp de 5-7 minute. Introduceti apoi canita in cuptorul cu microunde timp de cateva secunde (5-10 secunde), cat sa se topeasca gelatina, apoi pensulati suprafata turtelor. Reincalziti gelatina de cate ori e nevoie. Lasati turtele sa se raceasca pe un gratar.

Sfaturi:

- daca doriti sa folositi aluatul pentru decoratiuni care vor fi pastrate timp indelungat, e bine sa tineti faina, inainte de a prepara aluatul, in congelator, timp de 24 de ore. Daunatorii din faina vor fi distrusi in modul acesta si nu riscati sa se iveasca viermisori din frumoasele decoratiuni dupa cateva luni.
- tot pentru decoratiuni sau piese mai mari, intrucat e important ca turtele sa-si pastreze forma in timpul coacerii, adaugati mai multa faina ( cu 30 pana la 50 gr in plus). Turtele vor fi putin mai tari, dar va asigurati ca veti avea decoratiuni foarte frumoase.
- cand intindeti aluatul, folositi cat mai putina faina. Aceasta strica aspectul exterior al turtelor natur, deoarece se va vedea la suprafata, iar turtele vor deveni mai tari. Daca nu vi se pare o investitie prea mare, se gasesc folii de silicon la Auchan (65-70 de lei/buc) care va vor fi de mare folos. E nevoie de foarte putina faina pentru a intinde aluatul. Datorita asperitatilor fine de la suprafata, atunci cand aranjati stratul de faina cu mana, acesta devine aproape imperceptibil.
- daca pregatiti forme mai mari de 10-12 cm (pereti si acoperisuri de casute sau alte decoratiuni mari), foaia trebuie sa fie de 4-5 mm grosime. Altfel, riscati sa se rupa in timpul manipularilor dupa ce se coace.
- daca doriti sa realizati figurine pe bat, introduceti in lungul turtelor bete de frigarui inainte de a le coace. Le scoateti din tava dupa ce s-au racorit putin.
- turta dulce absoarbe umezeala din aer. In mediu umed devine moale, iar in mediu rece si uscat devine tare.
- daca turta dulce este tare, puneti in cutia in care sunt depozitate doua-trei felii de mar cu cateva ore inainte de servire.
Sursa noastra pentru acest desert de Craciun este blogul dnei. Rita Oarga 
Adevarate "Comori deliciose"  pe care le regasiti si pe Facebook:
 
 
Cu aceasta reteta am "asorta" decupatoarele noastre pentru Craciun

Politica noastra de confidentialitate a fost actualizata pentru a fi in conformitate cu noile norme GDPR. Pentru mai multe informatii te rugam sa apesi AICI

Acest site foloseste cookies. Pentru mai multe informatii te rugam sa apesi AICI

Continuand navigarea pe site-ul nostru iti exprimi acordul in legatura cu politicile noastre