Crema fina din smantana


                    Frisca din smantana, dulcele preferat din copilarie. Nu accept sa incerc nimic altceva in locul celei clasice. Savarinele erau prajiturile preferate, insa acum nu mai pot avea o prajitura preferata, cremele ganache si alte retete minunate cer frisca, deci cu siguranta le ador.  Am  cautat o reteta cum sa faci frisca (usor!!) din smantana,  asa ca am gasit-o pe blogul http://pofta-buna.com, loc unde sunt redate o multime de retete. De la aperitive pana la deserturi, de la conserve pana la dulciuri, orice!! Iar Gina Bradea, detinatoarea blogului, va sta la dispozitie cu cele mai  ascunse secrete pentru preparearea lor. Cu acordul autoarei am copiat articolul si il notam, fara nicio modificare (imi place modul in care este scris!!), insa nu uitati sa vizitati si site-ul mai sus mentionat. Tin sa va mentionez ca am testat, acesta a fost si motivul pentru care am dorit sa o recomandam!!

"Folosesc frisca naturala( smantana pentru frisca-are minim 30% grasime), nu folosesc frisca artificiala, care are gust de carton. Deci discutam doar despre frisca naturala, nu la plic sau artificiala, acelea nu ma intereseaza.

1.Este foarte important cand cumparati frisca sa va uitati la data expirarii, sa fie cat mai proaspata, nu aproape sau expirata si sa aiba minim 30% grasime. Daca aveti smantana de tara, folositi-o fara teama, e minunata si va dau si adresa mea, sa-mi trimiteti si mie :) .

2.Tineti smantana pentru frisca la frigider inainte de folosire, daca este calda, frisca se taie si devine unt. Nu mai poate fi reparata. Puteti incerca sa o puneti pe baie de abur si sa o mai bateti, dar din unt nu iese frisca. Asa ca va reorientati si faceti o crema pe baza de unt :) . Daca abia ati cumparat smantana pentru frisca si e graba mare, bagati-o la congelator 15 -20 de minute.

3. Bolul in care bateti frisca si telul sa fie reci, de aceea va recomand sa le bagati 15 minute in congelator inainte de folosire. In anii din urma, in laboratoare de cofetarie, frisca se batea pe gheata, se punea un lighean cu gheata sub bolul in care se batea frisca. Puteti face un experiment: daca aveti gheata sau zapada, puneti intr-un lighean si apoi puneti deasupra vasul in care bateti frisca- veti obtine o pufosenie absolut fantastica, de-o sa ma pupati :) ! Iarna, ieseam in curte cu bolul si bateam frisca-n zapada :) .

4.Bolul si telul sa fie foarte curate, degresate, uscate, la fel ca la albus.

5.Se bate mai intai la viteza mica, timp de 1-2 minute, apoi se da la viteza maxima. Chiar daca aveti robot, stati alaturi pentru ca trebuie sa urmariti atent, sa nu bateti prea mult, pentru ca se face unt.

6. Daca vreti sa folositi frisca la ornat, aveti nevoie de intaritor, ceva care sa o tina, sa nu se lase. De aceea, eu folosesc 1 lingurita de gelatina pentru 200 g de frisca. Se pune gelatina la inmuiat in 2 linguri de lapte sau apa rece si se lasa 10 minute sa se umfle, apoi se incalzeste usor pe foc, mestecand continuu, pana se dizolva complet. Atentie: doar se incalzeste putin, nu se fierbe! Se adauga in frisca batuta, mestecand usor, sa se incorporeze. Mai exista si in comert intaritor, dar pe mine nu ma-ncanta, frisca devine mazarata si se vede urat la decorat. Cu gelatina este cea mai simpla si mai buna metoda, o sa ma pomeniti!

7.La final, adaugati cateva picaturi de zeama de lamaie, proaspat stoarsa.

8.Folositi doar zahar pudra din comert pentru indulcit sau indulcitor pudra, nu lichid, care ar putea inmuia frisca.

Pare alambicat si greu de tot, dar nu este. Urmati instructiunile pas cu pas si veti avea o frisca gustoasa, cu gust proaspat si natural, sanatoasa si isi va mentine si forma foarte frumos :) 

Pofta Buna!"

 

Politica noastra de confidentialitate a fost actualizata pentru a fi in conformitate cu noile norme GDPR. Pentru mai multe informatii te rugam sa apesi AICI

Acest site foloseste cookies. Pentru mai multe informatii te rugam sa apesi AICI

Continuand navigarea pe site-ul nostru iti exprimi acordul in legatura cu politicile noastre